Aanbod
HET AANBOD VAN STICHTING GOUD VEREG
Stichting Goud Vereg ondersteunt het organiseren van cursussen voor onderstaande activiteiten:
GALM
GALM (Groningen Actief Leven Model) is halverwege de jaren negentig ontwikkeld als een bewegingsstimuleringsmethode voor onvoldoende actieve senioren van 55-85 jaar. Het voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen was daarbij uitgangspunt. GALM kenmerkt zich door een persoonlijke benadering, een fittest en een veelzijdig beweegprogramma dat wordt gegeven door geschoolde lesgevers.
In 20 jaar implementatie zijn in samenwerking met Provinciale Sport Organisaties en vele regionale en lokale overheden en organisaties 1000 projecten georganiseerd. Hierin zijn 1,25 miljoen senioren benaderd, waarvan er 80.000 actief zijn geworden en gebleven in het programma.
Het GALM groepsprogramma bestaat uit een wekelijkse beweegles (60 minuten) in de eigen buurt onder deskundige begeleiding, met na afloop gezamenlijk koffie drinken. De GALM interventies zijn aantoonbaar effectief in het bereiken van de doelgroep (onvoldoende actieve of kwetsbare senioren). Deelname aan GALM projecten leidt tot een aantoonbare toename van lichamelijke activiteit (langetermijn), verbetering van fysieke fitheid en toename van de sociale contacten. De methode en de bijbehorende instrumenten zijn vastgelegd in gestandaardiseerde protocollen en trainingen.
Gedragsverandering is een langdurig proces, vandaar dat uitvoering van een lokaal GALM-project een periode van anderhalf jaar bestrijkt. Binnen een GALM-project worden een aantal fasen doorlopen.
In de loop van de tijd zijn uit de GALM methode nieuwe innovatieve beweegprogramma’s voor ouderen voortgekomen. In alle programma’s ligt de nadruk op plezier in bewegen, het kennismaken met uiteenlopende vormen van bewegen en het bevorderen van de fysieke fitheid, vitaliteit en gezondheid. Daarnaast zijn de afgelopen jaren weerbaarheid, sociaal contact en het actiever participeren in de buurt verwerkt in extra activerings- en trainingsmodules.
Eén van deze modules is ZEMBLA, die zich richt op zelfmanagement van de deelnemers en de groep (w.o. zelf voor voldoende groepsleden zorgen). In deze module is ook aandacht voor actieve wijk participatie.
SCALA
Beweegprogramma voor senioren met een lichamelijke chronische aandoening.
MBVO
Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) staat voor bewegingsactiviteiten voor mensen vanaf 65 jaar. De activiteiten zijn aangepast aan de wensen en fysieke mogelijkheden van de ouderen. Het gaat om zinvolle en gevarieerde bewegingsactiviteiten, zoals gymnastiek, zwemmen en dansen, waaraan tevens plezier wordt beleefd. MBvO is, juist op latere leeftijd, een uitstekende manier om klachten te voorkomen en ook een manier om in contact te komen met leeftijdgenoten. MBvO maakt gebruik van speciaal opgeleide docenten. Ook mensen met gezondheidsklachten kunnen bij het MBvO terecht.
Het programma is gericht op verantwoord bewegen met als doel het bewaren en stimuleren van motorische en cognitieve activiteit. Ouderen blijven hierdoor zo lang mogelijk fysiek en geestelijk in goede conditie.
Wandelen
Sportief wandelen is voor iedereen die aan fitheid wil werken een ideale activiteit. Door begeleiding en verantwoorde trainingsopbouw biedt het meer dan het ‘gewone’ wandelen. De nadruk ligt vooral op de techniek van het wandelen en op het vergroten van het uithoudingsvermogen. Onder begeleiding van speciaal opgeleide wandeltrainers worden trainingen aangeboden waarbij een goede warming-up, techniekscholing, tempowisselingen en een rustige uitloop niet zullen ontbreken. Meestal duurt de training één tot anderhalf uur. Deze activiteit is ook zeer geschikt voor mensen die hun conditie weer willen opbouwen na bijvoorbeeld een operatie of (sport)blessure.
Nordic Walking
Nordic walking is een manier van wandelen waarbij u gebruik maakt van speciale wandelstokken, poles genaamd. Door het gebruik van deze poles werken spieren van benen, heupen, middenrif en armen met elkaar samen.
Nordic walking vermindert de belasting op voeten, enkels, knieen, heupen en lage rug en is zeer geschikt voor mensen met nek- en schouderklachten, mits de techniek van het gebruik van de poles goed wordt uitgevoerd. Door een geschoolde nordic walkingtrainer wordt u deze techniek aangeleerd en werkt u op een ontspannen en plezierige manier aan uw conditie.
Bootcamp
Een Bootcamp training is een zeer gevarieerde training, het liefst, in de buitenlucht waar men aan conditie, kracht en lenigheid werkt. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei aanwezige obstakels in de natuurlijke omgeving en “van elkaars krachten”! Tussen de oefeningen wordt stevig gewandeld of een stukje gerend al gelang de conditie van het individu en de groep.
Naast het werken aan fysieke en mentale gezondheid doet men ook nieuwe sociale contacten op. Bootcamp is bedoeld voor mannen en vrouwen boven de 55, die (weer) lekker op eigen nivo willen sporten. Ook al heeft men een tijdje niets aan sporten gedaan, bij Bootcamp kan men op eigen nivo geleidelijk de conditie weer opbouwen.
Balans
Vallen is voor veel mensen waarschijnlijk geen onderwerp om dagelijks bij stil te staan. Toch kan een valpartij een hoop narigheid veroorzaken. Lichamelijk letsel, variërend van blauwe plekken tot botbreuken, of zelfs blijvende invaliditeit kunnen het gevolg zijn van vallen. Daarnaast kan vallen je zelfvertrouwen aantasten en leiden tot verlies van zelfstandigheid. Het is daarom logisch dat veel mensen bang zijn om te vallen. Tijdens deze cursus krijgen deelnemers inzicht in de factoren, die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een valongeluk.
De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten van elk 2 uur. De lessen bestaan voor een deel uit informatie en er is een praktijk-deel met bewegen.
In het informatieve deel komt onder meer aan de orde:
In het praktijkdeel komt onder meer aan de orde:
De cursus maakt gebruik van een cursusboek, bestemd voor de deelnemende senioren, met daarin zowel de theoretische informatie als ook de oefeningen.
Botten
De cursus is bedoeld voor mensen met artrose, osteoporose of lage rug- en nekklachten of mensen die hierin geïnteresseerd zijn.
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten met elk een theoretisch en een praktisch deel. De afwisseling tussen doen en praten wordt als erg prettig ervaren in de verschillende cursussen in de provincie. De oefeningen zijn, na het aanleren in de cursus, thuis goed te oefenen met behulp van de foto’s en teksten in het cursusboek. In de cursus worden de volgende thema’s behandeld:
De cursus maakt gebruik van een cursusboek, bestemd voor de deelnemende senioren, met daarin zowel de theoretische informatie als ook de 12 oefeningen. Kansen Uit de praktijk blijkt dat aan deze cursus mensen meedoen van ± 55 – ± 75 jaar oud. Per cursus kunnen maximaal 20 deelnemers instromen. Na de cursus is het de bedoeling de deelnemers aan het bewegen te krijgen en/of te houden. Het is daarom handig van te voren te weten welke mogelijkheden er op dat gebied in de buurt zijn (denk hierbij aan gymnastiek, fitness, Galm etc.).
Zittend dansen
Op een stoel zitten en dan dansen? Dat kan toch niet? Nou en of dat kan! Zowel de ouderen als degene die leiding geeft aan deze activiteit beleven er veel plezier aan.
De cursus bestaat uit 4 dagdelen van 3,5 uren. Om de 14 dagen is er een cursusmiddag of -ochtend. Daarnaast moeten er een aantal huiswerkopdrachten gedaan worden. Het is belangrijk om nog tijdens de module in de eigen werksituatie daadwerkelijk uit te proberen wat geleerd is. Er kan dan op de ervaringen in worden gegaan. Waar nodig kan aan bepaalde onderwerpen extra aandacht gegeven worden. Ook word u geholpen met het bedenken van oplossingen voor de specifieke werksituaties van de cursisten.
De cursusuren zijn zeer praktijk gericht. Wel moet rekening gehouden worden met tijd die nodig is om de in de module geleerde dansen zelf te oefenen. De volgende onderdelen komen tijdens de cursus aan bod:
Bewegen aan tafel
Bewust bewegen
De cursus Bewust Bewegen is bestemd voor 60+ers die graag fit en vitaal ouder willen worden.
De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten met elk een theoretisch en een praktisch deel. De oefeningen zijn, na het aanleren in de cursus, thuis goed te oefenen met behulp van de foto’s en teksten in het cursusboek. In de cursus worden de volgende thema’s behandeld:
Gezondheid
Bewegen
Door het regelmatig uitvoeren van gerichte oefeningen en het letten op bepaalde houdingen en bewegingen in het dagelijks leven kunnen deelnemers zelf een actieve bijdrage leveren in het verminderen c.q. vertragen van deze klachten. In deze cursus wordt een serie van 20 oefeningen aangeleerd, die deelnemers thuis zelf kunt doen. Bij deze oefeningen ligt het accent op lenigheid, kracht, ontspanning en coördinatievermogen.
Deelnemers ontvangen een cursusboek met informatie over de behandelde onderwerpen en een uitvoerige beschrijving (met foto’s) van de aangeleerde oefeningen.
Uit de praktijk blijkt dat aan deze cursus mensen meedoen van ± 55 – ± 80 jaar oud. Per cursus kunnen maximaal 20 deelnemers instromen. Na de cursus is het de bedoeling de deelnemers aan het bewegen te krijgen en/of te houden. Het is daarom handig van te voren te weten welke mogelijkheden er op dat gebied in de buurt zijn (denk hierbij aan gymnastiek, fitness, Galm etc.).